Ota yhteyttä!
Asiantuntijoilta

Luotettavuus on ohjelmiston sydän

14 / 05 / 2025

Luotettavuus on ohjelmiston sydän – se pitää ohjelmiston toiminnassa niin kuin sen on tarkoitus toimia päivästä toiseen. Miten olemme tottuneet huolehtimaan ohjelmiston syrämmestä?

luotettavuus
Ohjelmistokehitys

Lyhyesti

Tekoälyavusteinen tiivistelmä

  • Luotettavuus on ohjelmiston elinehtoKäyttäjien kokemus ratkaisee, toimiiko ohjelmisto ennustettavasti ja ilman yllätyksiä päivittäin. Luottamus ansaitaan käytännön toimivuudella.
  • Digitaalinen yhteiskunta vaatii luotettavuuttaJärjestelmien vakaus, tietoturva ja käytettävyys ovat yhä kriittisempiä, kun arkemme ja tiedot ovat laajasti verkottuneita.
  • Luotettavan ohjelmiston ydin on ennustettavuusOhjelmisto toimii johdonmukaisesti, kestää virheitä, palautuu häiriöistä ja säilyttää toimintansa myös poikkeustilanteissa.
  • Luotettavuus ei ole sattumaa, vaan suunniteltuaSe syntyy vakiintuneista ohjelmointiperiaatteista kuten testattavuus, vikasietoisuus, kapselointi, skaalautuvuus ja tietoturva.
  • Luotettavuusvelka on uusi riskitekijäTeknisen velan rinnalle nousee huonon koodin ja testaamattomuuden aiheuttama luotettavuusvelka, joka kasvattaa riskejä ajan mittaan.
  • Luotettavuutta voidaan mitataEsimerkiksi uptime, bugien määrä, virheiden esiintymistiheys, palautumiskyky ja asiakastyytyväisyys antavat konkreettisia mittareita ohjelmiston vakaudelle.
  • Lopulta käyttäjä ratkaiseeVaikka koodi olisi teknisesti viimeisen päälle, luotettavuus näkyy käyttäjälle siinä, että ohjelmisto toimii vaivattomasti joka päivä.
Ohjelmiston luotettavuus ei ole vain lupaus, vaan asiakkaiden ja loppukäyttäjien palaute on mittari, joka kertoo rokkaako ohjelmisto oikeasti.

Luottamus ansaitaan aina lopulta ohjelmiston käyttäjiltä, palvelu säilyy hengissä, niin kauan kun sillä on aktiivisia käyttäjiä. Ohjelmiston luotettavuus ei ole vain lupaus, vaan asiakkaiden ja loppukäyttäjien palaute on mittari, joka kertoo rokkaako ohjelmisto oikeasti. Kun asiakas ottaa käyttöön ohjelmiston, hän odottaa sen toimivan sujuvasti, ilman yllättäviä katkoja tai odottamattomia virheitä.

Tarkastelemme kuinka luotettavuutta voidaan rakentaa ohjelmistokehityksessä, kun tavoitteena on varmistaa korkealaatuisten ohjelmistojen kehittäminen, jotka vastaavat käyttäjien tarpeisiin. Miten rakennetaan ohjelmistoja, jotka toimivat johdonmukaisesti, joita on helppo ylläpitää ja päivittää, ja jotka eivät aiheuta odottamattomia ongelmia.

Miksi luotettavat ohjelmistot ovat tärkeitä?

Digitaalisen muutoksen ansiosta maailmamme on verkottunut viimeisten vuosikymmenien aikana merkittävästi. Käytämme päivittäin useita erilaisia tietojärjestelmiä ja meidän kaikkien tiedot ovat tallennettua useisiin erilaisiin palveluihin.

Luotettavat ohjelmistot ovat meille tärkeitä, koska on odotamme, että järjestelmät toimivat sujuvasti, ilman merkittäviä käyttökatkoksia, järjestelmiin tallennetut tiedot ovat turvassa ja käyttäjien saavat asiansa hoidettua sujuvasti. Luotettava ohjelmisto varmistaa, että näiden järjestelmien voi luottaa toimivan odotetusti ja niissä oleva tieto on turvassa.

Mikä tekee ohjelmistosta luotettavan?

Ohjelmistoja rakennetaan parhaimmillaan vuosia jopa vuosikymmeniä, ja erilaisten integraatioiden myötä ohjelmistot keskustelevat keskenään muodostaen laajoja kompleksisia järjestelmäkokonaisuuksia. Ohjelmistokehityksessä on pitkään puhuttu teknisestä velasta, jossa ohjelmistoihin kertyy rakenteellisia korjattavia asioita, joiden tekeminen siirretään myöhempään. Nyt keskusteluun on syytä nostaa myös ohjelmistojen turvallisuuteen liittyvä luotettavuus velka mikä ajan saatossa laajoissa järjestelmissä voi kertyä merkittäväksi riskitekijäksi. Ohjelmistojen luotettavuus velka kertyy testaamattomasta koodista ja laadullisesti heikosta koodista, joka ei noudata sovittuja koodauskäytäntöjä.

Luotettava ohjelmisto toimii johdonmukaisesti muuttuvissa olosuhteissa, suorittaa tehtävänsä luotettavasti ja käsittelee virheet sulavasti.

Ohjelmiston luotettavuudessa on pitkälti kyse ennustettavuudesta. Luotettava ohjelmisto toimii johdonmukaisesti muuttuvissa olosuhteissa, suorittaa tehtävänsä luotettavasti ja käsittelee virheet sulavasti. Se ei hajoa odottamatta, ja vaikka virheitä ilmeneekin, niin se ei aiheuta koko järjestelmän kaatumista. Sen sijaan se palautuu ja jatkaa palvelun tarjoamista, vaikkakin mahdollisesti rajoitetulla toiminnallisuudella.

Miten luotettavia ohjelmistoja rakennetaan?

Luotettavien ohjelmistojen rakentaminen ei ole yksivaiheinen prosessi, vaan pikemminkin asenne jatkuvaan sitoutumiseen läpi ohjelmistokehityksen elinkaaren. Se vaatii perusteellista suunnittelua, huolellista toteutusta, tiukkaa testausta ja hallittua ylläpitoa. Erityisesti se vaatii vakiintuneiden ohjelmistosuunnittelun periaatteiden noudattamista. Nämä periaatteet tarjoavat viitekehyksen sellaisen ohjelmiston luomiseen, joka on resilientti, ylläpidettävä ja luotettava.

Luotettavan ohjelmistosuunnittelun periaatteet

Ohjelmiston luotettavuus rakentuu luotettavan ohjelmistosuunnittelun periaatteita noudattamalla, joita ovat:

Testattavuus: Luotettavan ohjelmiston on oltava testattavissa. Tämä tarkoittaa ohjelmiston kirjoittamista tavalla, joka mahdollistaa sen helpon tarkistamisen virheiden varalta hyödyntäen automaatiotestausta.

Ylläpidettävyys: Koodin tulee olla selkeää, hyvin dokumentoitua ja noudattaa johdonmukaista tyyliä. Tämä helpottaa ohjelmiston ymmärtämistä, virheiden korjaamista ja uusien ominaisuuksien lisäämistä.

Toistettavuus: Järjestelmän toiminnan tulee olla ennustettavaa ja toistettavissa olosuhteiden pysyessä muuttumattomina, mikä mahdollistaa luotettavan testaamisen sekä virheiden ja haavoittuvuuksien jäljityksen.

Vikasietoisuus: Luotettavan ohjelmiston tulee pystyä käsittelemään virheitä ja poikkeustilanteita jatkaen toimintaansa jossain määrin, vaikka jokin menisi vikaan. Tämä sisältää syötetietojen validoinnin, try/catch-lohkojen käytön, ympäristöjen kahdentamisen ja varmuuskopiointi- tai vikasietostrategioiden toteuttamisen.

Tietoturva: Ohjelmisto tulee suunnitella tietoturva huomioiden, jotta se voidaan suojata kyberhyökkäyksiltä ja varmistaa sen luotettava toiminta.

Skaalautuvuus: Kuormituksen tai datamäärän kasvaessa järjestelmän tulisi pystyä vastaamaan kasvaneeseen kysyntään kaatumatta tai hidastumatta liikaa.

Modulaarisuus: Ohjelmiston jakaminen pieniin, itsenäisiin moduuleihin tai komponentteihin, joista kukin käsittelee tiettyä toiminnallisuutta. Tämä helpottaa järjestelmän yksittäisten osien ymmärtämistä, testaamista ja ylläpitoa.

Löyhä kytkentä: Komponenttien tai moduulien tulisi olla vuorovaikutuksessa keskenään mahdollisimman vähän. Tämä varmistaa, että muutos yhdessä komponentissa ei vahingossa vaikuta muihin ohjelmiston osiin.

Korkea koheesio: Komponenttien tai moduulien tulisi tulisi tehdä vain yksi asia ja tehdä se luotettavasti.

Abstraktio: Tämä periaate tarkoittaa järjestelmän monimutkaisuuden piilottamista paljastamalla vain tarpeelliset tiedot ja toiminnallisuudet. Se tekee ohjelmistosta helpommin ymmärrettävän ja vähentää riippuvuuksia.

Kapselointi: Tämä periaate tarkoittaa datan ja sitä käsittelevien metodien niputtamista yhdeksi yksiköksi kuten vaikka luokkiin perustuvassa olio-ohjelmoinnissa. Tämä auttaa suojaamaan dataa ja tekemään järjestelmästä luotettavamman.

Redundanssi: Varmistusmekanismien sisällyttäminen sen varmistamiseksi, että jos yksi järjestelmän osa pettää, toinen voi ottaa sen paikan.

Miten ohjelmiston luotettavuutta voidaan mitata

Ohjelmiston luotettavuus on ennen kaikkea ennustettavuutta. Mutta miten luotettavuus voidaan todentaa konkreettisesti?

Ohjelmiston luotettavuus ei ole pelkkä lupaus vaan se voidaan myös todentaa suunnittelemalla seurattavat mittarit. Luotettavan ohjelmiston taustalla on useita tekijöitä, joita voidaan mitata ja seurata systemaattisesti. Tässä keskeisimmät mittarit luotettavuuden todentamiseen, joista jokaiselle ohjelmistolle kannattaa poimia soveltuvat:

  • Ohjelmiston toimintavarmuus (aika jolloin palvelu on käytettävissä ilman katkoksia [uptime])
  • Ohjelmiston toipumiskyvykkyys vikatilanteesta (suunnittelematon kesto jona palvelu ei ole käytettävissä [downtime])
  • Kuinka nopeasti palvelu reagoi käyttäjän toimintoihin (latenssi [ms])
  • Kaikkien havaittujen vikojen määrä (vikojen määrä tarkastelujaksolla [bugs in time period])
  • Havaittujen kriittisten vikojen määrä (kriittisten vikojen määrä tarkastelujaksolla [critical bugs in time period])
  • Onko asiakaskokemus sujuva ja virheetön (käyttäjien raportoimat virheet [user errors in time period])
  • Raportoitujen vikojen esiintymistiheys (kuinka usein palvelussa havaitaan virhe [error frequency])
  • Ohjelmiston tietojen vuotaminen väärälle taholle (kuinka usein palvelun tietovuoto estetään [dlp in time period])
  • Ohjelmiston tekninen velka (teknisen velan korjaamisen työmäärä [htp])
  • Ohjelmiston asiakastyytyväisyys (palvelun asiakasuskollisuus [pNPS])

Luotettavuus ei tapahdu sattumalta, vaan se rakennetaan laadukkaalla suunnittelulla, hyvien käytäntöjen mukaisella toteutuksella, kattavalla testauksella, monitoroimalla ja analysoimalla palvelun tilaa tuotannossa, suojaamalla palvelu tietomurroilta sekä erityisesti kuuntelemalla käyttäjiä.

Yhteenveto

Luotettava ohjelmisto syntyy oikealla asenteella

Mitä kompleksisemmasta järjestelmästä on kyse, sitä tärkeämpää on, että koodin laadusta huolehditaan. Sovitut koodauskäytännöt, ennakoivat analyysit ja koodikatselmoinnit auttavat tunnistamaan heikon laadun. Ohjelmiston luotettavuus velkaa pitää hallita systemaattisesti osana kehitysprosessia.

Ohjelmiston luotettavuus rakentuu luotettavan ohjelmistosuunnittelun periaatteita noudattamalla. Ohjelmiston luotettavuuden seuraamiselle pitää määritellä mittarit. Lopulta ohjelmiston luotettavuus ansaitaan palvelun käyttäjiltä vakaana ja varmana toimintana kaikissa tilanteissa.

Wirokitilla me uskomme, että luotettavuus, joka kestää syntyy koodista, joka rokkaa. Oikea asenne ja osaaminen auttavat varmistamaan ohjelmistojen luotettavuuden. Olemme turvallinen valinta auttamaan kehittämään kyvykkyyksiä, asiantuntemusta ja osaamista luotettavissa ohjelmistoratkaisuissa varmistaaksemme yhdessä, että verkottunut maailma on luotettava.

We Rock IT - koodataan yhdessä luotettavampaa maailmaa!

Teemu Varpula, Wirokit Oy
Luotettava asiantuntija
teemu.varpula@wirokit.com
Tai vaihtoehtoisesti
Ruvetaan rokkaamaan!

Luotettavien ohjelmistojen asiantuntija ja turvallisten tietoverkkojen ammattilainen.

We Rock IT!

Jätä meille yhteydenottopyyntö

    Lähetä
    info@wirokit.com

    ...and

    Roll

    it!